3 augusti 2010

Rotsakssoppa (nästan)

Ingredienser (4 portioner):
½ gul lök
½ fänkål
2 små morötter eller en "normalstor"
1 potatis
1 liten palsternacka
en klick margarin
2 buljongtärningar (grönsakssmak)
c:a 1 liter vatten

Skala alla grönsaker.
Dela löken i mindre bitar (inte hackat)
Skölj fänkålen och dela "knölen" i mindre bitar, ta ev. med delar av skaft och dilliknande blad (ta inte för mycket fänkål - det tar lätt över smaken)

Smält smöret i kastrullen där soppan ska koka.
Sänk värmen och bryn lök och fänkål lätt, ha ev. på lite svartpeppar.
Häll på vattnet, lägg i buljongtärningarna och höj värmen.
Skiva morötter och palsternacka och tärna potatisen.
Häll i resten av rotsakerna i soppan.
Låt koka upp, lägg på ett lock och låt koka på svag värme c:a en kvart.

Klart!

Servera med kokt ägg och rostat bröd, skinkmacka eller ostmacka.

**   **   **   **   **   **   **   **   **   **   **   **   **   **   **   **   **   **   **
Soppan går också att ha som bas för en kraftigare soppa. Använd köttbuljong i stället, ha i brynt kött, färdiga köttbullar eller korvbitar.

Med fiskbuljong och mer fänkål (ev. utan potatis) kan den också fungera som grund för fisksoppa. Ha i så fall i fiskbitar de sista tre-fem minuterna på koktiden, annars blir fisken torr och ramlar isär. Serveras med fördel med aioli.

Inga kommentarer: